Продължаваме да имаме политици, които са в Народното събрание, без да

...
Продължаваме да имаме политици, които са в Народното събрание, без да
Коментари Харесай

Деница Сачева: Времето на експериментите приключи, реформа не се прави от маркетингови политици

" Продължаваме да имаме политици, които са в Народното събрание, без да знаят за какво са там. Без да знаят какво е политиката, не престават да се занимават с маркетинг, с разграничителни линии. Самоопределят се като положителни и честни, дефинират другите като неприятни, без да схващат, че в политиката няма черно и бяло, а би трябвало да се търси общото сечение за реализиране на публични цели. Не е концепцията да унищожиш този, който мисли друго от теб, а да намериш баланс на разнообразни типове ползи и гледни точки, с цел да се откри решението, което е общественополезно ". 

 

Това сподели пред БНР депутатът от ГЕРБ Деница Сачева. 

 

И добави, че усилията за битката против корупцията са непрестанен развой и че корупция се бори със закони и със здрави и устойчиви институции, които да обезпечават спазването им. 

 

" Непрекъснатото създаване и закриване на органи за битка с корупцията на процедура я пази и унищожава държавността. Непрекъснатото рушене на престижа и на доверието в държавните институции - също. Част от аргументите за политическата неустойчивост у нас се дължат и на това, че по време на държавните управления на ГЕРБ беше нанесен сериозен удар на олигарси, които през днешния ден са отвън страната, само че не престават да оказват подмолно въздействие, в това число и посредством политически субекти ". 

 

Що се отнася до Наказателно-процесуален кодекс, съгласно нея, там се работи с маркетингови подходи. 

" Не виждам къде би трябвало да търсим опита да се протака - дали в хората, които настояват, че желаят тази промяна, или в нас, които вършим всичко допустимо, в това число бяхме цялостно болшинство в пленарна зала, когато се разглеждаше този кодекс... Писна ни да ни изнудват да одобряваме неприятно законодателство единствено с цел да се потвърждаваме на популизма с опаковка на честност. Когато беше свикано първото съвещание на правната комисия, депутатите от Политическа партия не влязоха на него и неодобряваха гледането на личните си текстове за КПКОНПИ. Вероятно осъзнават, че не вършат закони, с цел да подобрят правосъдната система, а с цел да я трансфорат в тоталитарна бухалка. От ГЕРБ ясно сме декларирали както за конституционна промяна, по този начин и за разговор за сериозна правосъдна промяна, само че до този миг чуваме единствено гръмогласни изказвания ". 

 

Тя акцентира, че една промяна се отнася до конструкция, до институции, до закони, до процеси, а не се отнася до една избрана персона, която и да е тя. 

 

В предаването " Неделя 150 " Деница Сачева разяснява и тематиката за РСМ след случая с нападението на Християн Пендиков: 

" Не би трябвало да се прави грешката да се стопира още веднъж европейския път на РСМ. Трябва да настояваме изрично да се извършва преговорната рамка, по никакъв метод да не се ескалира напрежението, тъй като имаме потребност от непоклатимост... В РСМ би трябвало да подхващат нужните дейности, с цел да тушират ескалация на напрежението ". 

 

По думите на депутата от ГЕРБ не би трябвало да се тревожим за демокрацията в България, тъй като хората няма да се откажат нито от демокрацията, нито от парламентарната й форма. 

 

" Разделението на статукво и на реформатори не е задоволително и е следващата зной, която се прави, с цел да се замаскират реалните проблеми на хората. Кой е статукво и кой е модернизатор? Не считам, че някой в България мисли Бойко Рашков за знак на смяната. Какви тъкмо промени сме чули да вършат до момента хората, които сме чули да назовават себе си реформатори? Реформа не може да се прави от никой словоблудец или от политик, артикул на маркетинг. Тя може да се извърши единствено от политици, които познават системите, процесите, законите, имат задоволително опит, с цел да могат да оферират съответни решения. На тези избори хората ще гласоподават за политици, на които имат вяра, че ще им свършат работата, на които имат вяра, че ще сформират държавно управление, ще одобряват нужните промени в законодателството, ще отпушат реализацията на планове и стратегии, ще създадат страната по-стабилна. Времето на опитите завърши ". 

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !   
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР